El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha inadmès aquest dilluns dues peticions de recusació presentades contra ell i vinculades als àudios publicats per Diario Red on es vantava d’haver aturat la tramitació de la llei d’amnistia. L’expresident català Carles Puigdemont i el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, entre altres, van demanar apartar-lo de la causa que investiga la suposada trama russa del procés independentista, però el magistrat ha rebutjat les recusacions i també amnistiar els investigats en les peces sobre les subvencions de la Diputació de Barcelona i sobre CatMon / Igman.
Aguirre critica que els àudios pels quals es demana la seva recusació tenen un “origen desconegut” i afirma que això permet “suposar que la font és inconfessable, que el seu origen és tèrbol i, possiblement, il·lícit”. De fet, Aguirre apunta que ja ha presentat una denúncia al Cos Nacional de Policia per la publicació dels àudios. “Resulta més que dubtós que la recusació s’hagi proposat de bona fe”, afirma el magistrat, que també recorda en l’escrit que l’advocat Gonzalo Boye ha passat d’advocat a investigat en la causa.
Segons l’escrit, explica l’ACN, el jutge no té cap “interès directe ni indirecte” en fer una peça separada pel cas Volhov, en referència a la qual s’ha promogut per traïció i malversació contra Alay, Puigdemont, Boye i l’expresident català Artur Mas, entre d’altres, i la recusació de l’advocat es deu al fet que està fent “una instrucció que no és de l’interès del recusant”. En aquest sentit, el magistrat apunta que hi ha un “frau de llei” en la petició de recusació que obliga a rebutjar-la.
“La recusació es fonamenta en unes presumptes declaracions d’aquest magistrat, fetes en l’àmbit privat, que han arribat a mans d’un mitjà de comunicació per orígens desconeguts i presumptament il·lícits, i que es fan públics sis mesos després de la data en què es diu que es van fer, i després d’haver-se desestimat una primera recusació, i just després d’haver-se obert la peça separada ingerència russa”, argumenta Aguirre.
Negativa a l’amnistia
D’altra banda, el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona ha rebutjat aplicar la llei d’amnistia als investigats en diverses peces judicials relacionades amb suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona, entre els quals hi ha Alay i Víctor Terradellas, l’empresari i exresponsable de relacions internacionals de CDC. En resolucions conegudes aquest dilluns, el jutge que investiga el cas Volhov tampoc veu amnistiable els investigats en la peça de CatMon/Igman, sobre suposat finançament indirecte del procés a través de subvencions públiques, i a la del nomenament de l’exregidora de CiU Maite Fandos com a assessora de la Diputació de Barcelona.
En una de les interlocutòries, revela Europa Press, Aguirre es nega a amnistiar els fets que s’investiguen en la peça principal perquè, segons sosté, durant la investigació han aparegut indicis de prevaricació, malversació de cabals públics i tràfic d’influències que “van donar lloc a l’obertura de diferents peces separades per a uns certs grups de subvencions, en tant que afecten diferents entitats i, en alguns casos, incloïa la possible comissió d’altres delictes”. El magistrat, d’altra banda, considera que no ha quedat “suficientment acreditada” la relació dels delictes investigats amb la consecució de la independència de Catalunya, i per això “no procediria” aplicar la llei d’amnistia.
En la peça que afecta Alay i Terradellas, entre altres, el jutge s’hi oposa pels delictes de malversació i creu que hi va haver un “enriquiment injust” dels que van rebre les subvencions i que no hi ha indici que es destinessin al procés independentista. Pel que fa a la peça del nomenament de Fandos com a personal eventual de la Diputació de Barcelona, en què s’investiguen els delictes de tràfic d’influències i malversació, el jutge s’oposa a aplicar la llei perquè, segons diu, “no té cap relació amb el procés independentista”.