L’economia espanyola va tancar el segon trimestre de l’any amb un augment del PIB del 0,8%, segons les dades avançades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La variació anual es va situar en el 2,9%, tres dècimes més que la del trimestre anterior.
La previsió del govern espanyol és tancar l’any amb un creixement del 2,4%, per sobre del que pronostiquen la majoria de grans economies europees. El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha destacat que “les reformes i mesures de política econòmica estan permetent mantenir unes excel·lents dades macroeconòmiques”, difon l’ACN.
Durant el segon trimestre, la demanda nacional va aportar 0,3 punts al creixement, mentre que l’externa en va aportar 0,5. En aquest sentit, entre abril i juny, la despesa del consum final de les llars va créixer un 0,3% trimestral, mentre que la de les administracions públiques ho va fer en un 0,2%. Per la seva banda, la formació bruta de capital va pujar un 0,3%.
Les dades de l’INE també certifiquen un augment de les exportacions de béns i serveis de l’1,2%, amb una caiguda del 0,2% en les importacions. Pel que fa a l’oferta, la indústria va créixer un 0,4% intertrimestral, amb la manufacturera moderant el seu augment en 1,2 punts fins a l’1,1% d’increment.
La construcció va créixer un 0,1%, 1,7 punts menys que en el trimestre anterior, mentre que el sector serveis, amb la vista ja posada en la temporada d’estiu, va augmentar cinc dècimes fins al 0,9%. En canvi, les branques dels sectors primaris van caure un 1,2%.
En la comparativa anual, la variació del PIB és del 2,9%, tres dècimes més que en el primer trimestre precedent, amb una contribució de 2 punts de la demanda nacional i de 0,9 de l’externa, afegeix la mateixa informació.
En aquest cas, la despesa en consum final es modera cinc dècimes respecte al trimestre anterior, creixent un 2,4% anual, amb la de les llars i les administracions públiques en un 2,3% en els dos casos. La formació bruta de capital creix un 1,1%, mentre que les exportacions de béns i serveis obtenen una taxa anual del 3,6%, amb les importacions en un 1,4%.
Pel que fa a l’oferta, tots els grans sectors obtenen una taxa anual positiva, amb el conjunt de la indústria en un 4% -la manufacturera un 5,6%-, la construcció en un 2,4%, els serveis en un 2,7% i el sector primari en el 2,9%.