El llarg litigi entre els antics ocellaires de la Rambla -que ara venen gelats, records i gofres- i l’Ajuntament de Barcelona podria arribar al final del camí. Diverses resolucions judicials aquests últims dies han donat la raó al consistori, que reclama recuperar les claus i tancar les parades.
Inicialment, un jutge va estimar les mesures cautelaríssimes dels paradistes i va suspendre el procediment, però recentment ha aixecat les mesures. Per aquest motiu, personal municipal ha notificat aquest dijous als paradistes que han d’entregar les claus i cap de les onze parades les ha lliurat, segons l’ajuntament. Per això, el consistori sol·licitarà en els pròxims dies autorització judicial per una execució forçosa del tancament de les parades.
Ho ha explicat en declaracions als mitjans Manuel Mallo, director dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Barcelona, que ha detallat que ara escau seguir els procediments que marca la llei i, per això, el consistori demanarà una autorització al jutjat per recuperar la possessió de les parades “de manera forçosa”.
Mallo ha destacat que hi ha una vintena de resolucions judicials. “En aquests moments els titulars no tenen cap títol per vendre a les parades i fins a cinc jutjats del contenciós administratiu, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Tribunal Suprem han confirmat la legalitat de l’actuació municipal”, ha defensat Mallo. Segons ell, el procés judicial dels darrers anys ha estat “complex” i hi ha intervingut molts tribunals, però tots han resolt a favor de l’ajuntament. Per això, diu, ara al consistori li correspon executar les decisions judicials.
Sense les claus lliurades de forma voluntària pels afectats, el consistori té clar que el següent pas és demanar l’autorització judicial per poder tancar les parades. Tot i que des de l’ajuntament prefereixen no parlar de desnonament o desallotjament, el tipus d’autorització que es preveu sol·licitar al jutjat és una autorització d’entrada a domicili i, si no se’n van voluntàriament, caldrà una execució forçosa.
Un litigi que ve de lluny
Els antics ocellaires es coneixen així perquè la concessió original que se’ls va atorgar l’any 1971 era per vendre aus, gàbies i pinso a la Rambla. Una concessió d’activitat per un període de 50 anys, és a dir, fins al 2021.
La primera incidència arriba l’any 2003, quan la llei catalana prohibeix la venda d’animals en aquest tipus d’establiments. Davant d’això, els anys posteriors l’ajuntament busca una solució i l’any 2010 se’ls concedeix un nou tipus de llicències diferents que els permeten seguir a la Rambla, però fent-hi una activitat diferent, com és la venda de gelats o records.
Aquestes llicències, però, són declarades nul·les de ple dret l’any 2023 per diversos incompliments legals i procedimentals en la tramitació municipal. A més, segons fonts municipals, una diligència d’abans-d’ahir del Tribunal Suprem diu que la sentència és ferma i, per tant, ja no hi ha més recorregut i no poden vendre gelats, record, etc.
Entremig, l’any 2021 s’extingeixen formalment les llicències i un nou pla d’ordenació de la Rambla decreta la fi de la seva activitat. Davant d’això, els paradistes també presenten recursos i el 2022 presenten una ILP (iniciativa legislativa popular) perque el Mercat dels Ocells de la Rambla de Barcelona es declari patrimoni cultural immaterial de Catalunya. El Parlament de Catalunya, però, rebutja el 2023 tramitar la ILP, una decisió que els paradistes també van portar als tribunals.
En paral·lel al litigi judicial per tancar les parades dels antics ocellaires, es va iniciar la reforma urbanística de la Rambla, que preveu que aquestes no hi siguin i s’alliberi l’espai perquè els vianants tinguin més espai per caminar. Eventualment, per tant, les parades acabaran sent enderrocades.