Canvis per engreixar el negoci de la guerra

“Quin escàndol!!! He descobert que aquí s’hi juga!!”, exclama el comissari Renault, mentre un cambrer diposita al seu quepis, sense dissimular gaire, els diners que ha guanyat a la ruleta. Una cosa així és el que ha passat amb els canvis que Putin va precipitar al Ministeri de Defensa el passat 12 de maig arran del cessament del seu amic Sergei Shoigú després de fer-lo aterrar com a secretari del Consell de Seguretat de la Federació Russa, càrrec ocupat anteriorment per Nikolai Patrushev, un falcó de qui es parla, de tant en tant, com un dels possibles successors de Putin i que va ser el cervell de l’assassinat de Yevgeny Prigozhin.

Susana Alonso

Els subordinats de Shoigú no han tingut tanta sort. Pocs dies després del seu cessament, les forces de seguretat russes detenien al general Vadim Shamarin, responsable de les comunicacions de les forces armades, qui ara s’enfronta a una condemna de fins a 15 anys de presó per acceptar suborns del director de l’empresa de telefonia Telta “en unes quantitats suficients per a interferir en el bon funcionament de l’exèrcit”. També va ser posat sota arrest Vladimir Verteletki, encarregat de les compres estatals pel ministeri de defensa, acusat d’abús de poder i corrupció, mentre que Ivan Popov, excomandant de les forces armades al cap de l’ofensiva d’Ucraïna, queia acusat de frau.

Igualment han estat acusats de corrupció i detinguts Yuri Kutnetzov, cap de personal del ministeri, i Timur Ivanov, conegut per la seva relació amb la “socialité” russa Svetlana Moinovich, dona de gustos cars i gran client de joiers i modistes parisencs, a qui havia pagat un pis a la capital francesa i unes quantes vacances en iot per la Mediterrània

El Kremlin emmarca aquestes detencions en “el gran esforç que el govern rus fa per acabar amb la corrupció que envolta els contractes militars relacionats amb el conflicte d’Ucraïna”. Una guerra que serà llarga, ja que ha esdevingut el motor de l’economia russa i una de les grans fonts d’ingressos de l’oligarquia. D’aquí que el substitut de Shoigú sigui un home de marcat perfil econòmic.

Sense cap mena d’experiència militar, Andrei Belousov, nou ministre de Defensa, està considerat un dels millors economistes de Rússia. Anteriorment ocupava la cartera de Desenvolupament Econòmic i el que se li demana és que posi ordre a la despesa militar russa, que puja fins els 141.300 milions de dòlars anuals, el que representa el 8,9% del PIB, la xifra més alta des dels temps de la URSS.

El principal defecte -o virtut- de Belousov rau a no tenir un equip propi, amb l’excepció d’Eldar Muslinov, que porta 10 anys al capdavant de la seva secretaria.

El seu primer repte, però, no ha estat d’ordre econòmic, sinó gestionar la sortida del ministeri de nombroses dones, presumptes amants i examants de l’anterior ministre i altres alts càrrecs, que tenen com a tret comú haver assolit el grau de general abans dels 27 anys. Dones amb carreres sospitosament enlluernadores, com Rossjana Markovskaya, que a finals de mes va deixar el seu càrrec de portaveu del ministeri, o Maria Kitaeva, una de les assessores més properes a Shoigú. Kitaevava va començar com a general de brigada el 2014, però fa temps que no para per Moscou. Es passeja envoltada de luxe per Europa, on lloga viles pels mòdic preu de 32.000 euros la nit i compra  rellotges Breguet i Rolex de 40.000.

El nomenament de Belousov ha estat rebut amb una barreja d’esperança i escepticisme. Esperança de poder fer front a la manca d’atenció de les necessitats dels soldats que lluiten en primera línia. Escepticisme respecte a la seva capacitat per canviar les dinàmiques d’un sistema pervers.

L’escassa premsa crítica que permet el règim ho expressa ben a les clares: “Estàvem molt farts d’aquest prostíbul; per tant, el canvi ens fa feliços”, però al mateix temps recullen les paraules d’un antic subordinat, un funcionari experimentat que es va resistir a acompanyar-lo convençut que el sistema l’aixafarà. “El sistema sempre és més fort, el ministeri de Defensa és una estructura enorme on la corrupció és l’oli que greixa el motor i li permet funcionar, es posi a qui es posi, es nomeni a qui es nomeni, s’està enviant a qui intenti canviar el sistema a l’escorxador”.

En definitiva, Belosov no farà res més que posar ordre en qüestions de caire logístic i garantir que les comissions arribin a les noves mans que les esperen. De moment, un dels primers nomenaments ha estat el de la neboda de Putin, Anna Tsivilieva, multimilionària propietària d’una important empresa productora de carbó anomenada Kolmar, com a viceministra De defensa.

(Visited 130 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari