La Sindicatura de Barcelona reclama una moratòria en l’aplicació dels nous criteris de l’allotjament temporal

L'organisme crea un grup de treball per abordar el servei per la situació "precària" en què es troben diverses persones

Imatge d'una habitació en lloguer
Imatge d'una habitació en lloguer

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d’ofici per analitzar els criteris i el procés de gestió dels allotjaments temporals d’urgència. L’objectiu és aportar propostes de millora per abordar les queixes tant dels usuaris com dels treballadors dels serveis socials davant dels canvis impulsats des de l’Ajuntament de Barcelona. A més, ha impulsat un grup de treball per abordar aquest tipus d’allotjaments.

Un dels primers acords del grup és demanar a la Comissionada d’Acció Social i al Comissionat d’Habitatge una moratòria en l’aplicació dels nous criteris, ja que ha considerat que “dificulta” l’accés al recurs d’allotjament temporal d’urgència. La Sindicatura creu que fa falta revisar el model, i ha afirmat que la prestació d’aquest servei presenta diversos problemes, com el fet que l’allotjament pot allargar-se anys, que les condicions són sovint de baixa qualitat o precàries, que no s’adeqüen a les necessitats d’infants i joves o el fet que se separen les famílies en diferents allotjaments, entre d’altres. De fet, l’organisme ha obert l’actuació d’ofici arran de les informacions de situacions i circumstàncies “precàries” en què es troben persones i famílies que estan allotjades en diferents serveis socials del consistori.

La Sindicatura va rebre informació a principis d’any per part de l’Ajuntament sobre els canvis que volia impulsar en aquest tipus d’allotjaments, amb l’objectiu que esdevingués realment un recurs temporal i no s’allargués en el temps. De fet, un dels principals canvis és establir un període de sis mesos per aquests allotjaments temporals d’urgència. Davant d’això, la Sindicatura ha assegurat que entre febrer i juny d’aquest any ha rebut queixes i informacions d’entitats que li permeten concloure que la situació de vulnerabilitat de persones i famílies ateses pels serveis municipals “s’ha agreujat” per la finalització de la seva estada en allotjaments temporals, sense un recurs de sortida i sense que surtin amb recursos propis per trobar alternatives en el mercat privat.

D’altra banda, l’organisme ha asseverat que el servei de gestió de l’allotjament temporal i la manutenció a Barcelona i l’àrea metropolitana està externalitzat i ha destacat que el darrer contracte es va adjudicar a una empresa orientada al sector turístic. Per tot plegat, la Sindicatura ha fet una crida a revisar el model actual per tal de fer un ús “més eficient” dels recursos públics atès l’elevat cost del servei, i també perquè es vetlli per garantir unes condicions mínimes que permetin als usuaris desenvolupar la seva vida diària de manera adequada.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari