“Un infuencer rus amb Alternativa per Alemanya i Puigdemont”. Així va titular Tagesschau, l’informatiu televisiu del vespre de més audiència a Alemanya, el passat 17 de juny, una notícia sobre el paper jugat pel periodista rus Edvard Txesnokov en el procés independentista de Catalunya i en el suport al partit d’extrema dreta d’aquell país Alternativa per Alemanya (AfD). La informació, signada per Marcel Kolvenbach (del grup d’investigació periodístic SWR), va ser introduïda així: “Un conegut periodista i blogger rus apareix diverses vegades en investigacions sobre la possible influència russa sobre els separatistes catalans. Segons la investigació de SWR, també va tenir contactes amb AfD”. La notícia es tanca explicant que “El líder separatista Puigdemont i el seu assessor no van respondre a les preguntes de SWR sobre les connexions amb l’AfD i el periodista rus Txesnokov”.
Edvard Txesnokov, sotseditor de la secció d’Internacional del diari Komsomolskaya Pravda, és la baula periodística de la trama russa del procés. Va fer de pont entre Carles Puigdemont, un cop fugit a Bèlgica, i el seu diari i el va arribar a entrevistar el 21 de gener del 2021. A aquella entrevista, l’ex-president de la Generalitat va afirmar : “Una Catalunya independent serà amiga de Moscou”. Txesnokov va acompanyar el cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’assessor al qual es refereix Taggesschau en la informació del 17 de juny, en els viatges i actes que va fer a Moscou per aconseguir suport a la causa independentista. Alay es va retratar a les oficines del Komsomolskaya Pravda davant d’un gran retrat del president rus, Vladimir Putin. El Punt Avui va publicar col·laboracions mensuals d’aquest periodista entre el 22 de setembre del 2019 i el 22 de febrer del 2022, dos dies abans de la invasió russa d’Ucraïna.
Als mitjans de comunicació alemanys els interessa aclarir la relació de Txesnokov amb l’extrema dreta del seu país. A la notícia de Tagesschau es destaca que, “segons una nova investigació de SWR”, hi ha dues referències seves amb rastres tant a Rússia com a Alemanya”. En una foto es veu un grup de diputats d’AfD durant un viatge a la Crimea ocupada per Rússia el 2018. Un diputat d’aquest partit ultradretà, Eugen Schmidt, identifica Txesnokov entre les persones que apareixen a la foto. Tagesschau recorda que “el govern federal va criticar durament la visita en aquell moment i Ucraïna va amenaçar els participants amb conseqüències penals”. L’altra referència a la relació entre Txesnokov i l’extrema dreta alemanya és un vídeo del periodista rus on “acompanyat de música dramàtica, fa una crida als electors alemanys i germano-russos a votar per AfD per tal d’evitar una guerra suposadament imminent entre Rússia i Alemanya”.
A la notícia també es destaca que Txesnokov és “aparentment un contacte important per als separatistes per assegurar-se el suport dels russos”. El periodista rus sí que va contestar les preguntes de SWR. Va assegurar que “mai s’havia trobat personalment amb Puigdemont ni s’havia comunicat directament amb ell. No ha estat mai a Barcelona ni a Brussel·les”. I, pel que fa a l’entrevista a Puigdemont que va publicar a Komsomolskaya Pravda, el 2021, va assegurar que l’havia fet a través de correu electrònic. Ara caldria saber la versió del candidat de Junts a presidir la Generalitat. Als periodistes alemanys no els l’ha volgut donar.