La intelocutòria de la trama russa inclou la foto d’una maleta d’un dels seus membres amb bitllets de 100 euros

El jutge Aguirre dedueix que podrien ser els 500 bitcoins de què parla Víctor Terradellas en una conversa recollida al sumari i que equivaldrien a uns 3,4 milions d’euros

Fotos extretes del telèfon mòbil de Víctor Terradellas amb Carles Puigdemont i una maleta amb paquets de bitllets de 100 euros

L’aute del jutge Joaquín Aguirre, signat el 21 de juny i que acusa Carles Puigdemont i 12 persones més per “alta traïció” per buscar el suport de Rússia a la independència de Catalunya, destaca l’ús de les criptomonedes per finançar-la. Hi ha 17 cites de la paraula ‘criptomoneda’ i 6 de ‘bitcoin’. Amb aquesta moneda s’haurien fet pagaments per part dels emissaris russos als seus interlocutors catalans. EL TRIANGLE va informar el passat dimecres 26 de juny que el periodista Carles Porta, autor de la sèrie d’èxit Crims de TV3, va oferir un dels seus comptes corrents bancaris perquè s’ingressessin diners vinculats a aquesta operació, segons Aguirre.

A més de les informacions que recull l’aute, basades fonamentalment amb converses extretes del mòbil de Víctor Terradellas, l’home pont entre Puigdemont i els representants del Kremlin, també inclou fotografies relacionades amb els pagaments procedents de Rússia. En una d’aquestes fotografies feta per un dels membres de la trama, Jordi Sardà, apareix una maleta plena de paquets de bitllets de 100 euros. El 25 de març del 2018, Sardà va remetre aquesta fotografia a Terradellas, segons sembla feta el dia anterior arran d’una trobada amb representants de l’equip rus.

Aguirre escriu que es tracta d’una capsa “amb una quantitat elevada, encara que difícilment calculable” i afegeix que “tenint en compte que el dia abans, Terradellas i Sardà parlen en una altra conversa de 500 bitcoins i que la seva cotització era aleshores d’uns 6.800 euros, podrien ser uns 3,4 milions d’euros”.

L’interlocutor rus que hauria realitzat aquestes operacions seria Nicolay Sadovnikov, que va ser invitat per Carles Puigdemont a una reunió a la Casa dels Canonges el 26 d’octubre del 2017, el dia abans de proclamar la independència. El jutge detalla que “la seqüència produïda des de la reunió de Casa dels Canonges fins la conversió en euros dels bitcoins, operada per Sardà, amb la monitorització de Nicolay Sadovnikov, permet inferir que al menys part del projecte de les criptomonedes hauria cristal·litzat i que, a més, el seu destinatari era Puigdemont”.

En aquesta reunió hi va participar un altre rus, Sergei Motin, “un exmilitar que hauria ofert a l’ex-president Puigdemont 10.000 soldats per garantir la seguretat de la futura Catalunya independent i 10 milions d’euros amb la finalitat de crear a Catalunya un paradís fiscal en criptomonedes”.

Aguirre tipifica com a delicte “el desenvolupament de tecnologia relacionada amb criptomonedes, amb la finalitat de crear una república digital catalana i l’aprovació d’una legislació favorable a les criptomonedes amb el suport de Rússia, ja que aquest sistema burlaria els controls de les autoritats monetàries espanyoles i europees a causa de la impossibilitat del seguiment pels sistemes transaccionals bancaris tradicionals, i facilitaria la malversació de fons públics”.

(Visited 509 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari