La Catalunya buida, on cinc comarques tenen més d’una quarta part de la població jubilada

El Govern català preveu que la població de més de 85 anys es doblarà el 2050

Gent gran jugant (Núria Torres, ACN)
Gent gran jugant (Núria Torres, ACN).

Catalunya està experimentant un envelliment de la població que està accentuant les desigualtats entre territoris. Cinc comarques de l’interior ja tenen més d’un 25% de pensionistes, principalment jubilats, en la seva població total. El Govern català alerta que aquestes comarques cada cop tenen menys població jove, un fenomen preocupant que també reconeixen els ajuntaments locals.

Les comarques més afectades per l’envelliment són el Berguedà, el Ripollès, la Terra Alta, el Lluçanès i les Garrigues, on el percentatge de pensionistes supera el 25%. Aquestes zones han patit la fugida del jovent degut a la falta d’oportunitats laborals, ja que l’industrialització de l’agricultura ha reduït la demanda de mà d’obra. Lluís Torrents, secretari d’Afers Socials i Famílies, assenyala que, si no es desenvolupen noves activitats econòmiques, la despoblació continuarà.

El Govern català preveu que la població de més de 85 anys es doblarà el 2050, fet que exigeix la creació de nous centres d’assistència per a gent gran, el que podria crear llocs de treball i atraure població jove. Els ajuntaments reclamen millores en les infraestructures per retenir la població jove. Per exemple, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, critica la mala comunicació de la ciutat, que allunya possibles residents que no confien en el transport públic per desplaçar-se a treballar.

(Visited 96 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari