Forta demanda de residències canines, tant en els mesos d’estiu com durant l’any

Algunes ja tenen ple tot l’agost i la gran majoria ha assolit la màxima ocupació durant el pont de Sant Joan

Els gossos necessiten espais per socialitzar, com poden ser les piscines que hi ha a l’hotel caní El Vilà de Calders

Fa vint anys, Josep Cardona i la seva dona van obrir l’hotel caní El Vilà, ubicat al municipi de Calders, al Moianès. Van decidir obrir el centre perquè no trobaven cap espai per deixar els seus gossos, atès que els que existien aleshores “eren un desastre”, segons recorda en Josep, en declaracions a EL TRIANGLE. Fins i tot ara, arriben propietaris de gossos a l’hotel caní, segons explica, que “ploren en veure les instal·lacions, perquè estaven desesperats per no trobar cap solució que els agradés”. A mesura que ha passat el temps, el sector de les residències per a estades d’animals, com gossos i gats, ha anat evolucionant, creixent i professionalitzant-se, tot i que encara queda molta feina per fer, com explica a EL TRIANGLE Encarnación Merueldo, presidenta d’Ascelcre (Associació de centres legals de cria i cura responsable d’Espanya).

Tot i que no hi ha xifres oficials, es calcula que hi ha legalitzades unes 800 residències canines a tot l’Estat, però la xifra real es podria doblar, perquè moltes estan pendents de legalització. Preguntada per l’evolució d’aquest sector econòmic, Encarnación Merueldo preveu un creixement moderat, perquè moltes de les existents es regularitzaran i també hi haurà una millora de serveis, d’acord amb les peticions dels clients.

De fet, els serveis que ofereix en un hotel caní cada vegada són més amplis. Josep Cardona, d’El Vilà, explica que s’ha preocupat per adequar la residència als nous temps i avui dia ofereixen “habitacions interiors, amb calefacció radiant, aire condicionat, fil musical i webcam”, a part de piscina i patis exteriors per afavorir el joc i el contacte entre els animals. En el cas dels gats del centre, també poden gaudir de minisuites amb música relaxant pels moments de descans.

El sector viu un moment dolç perquè hi ha molta demanda, i no només en períodes concrets, sinó durant tot l’any. Les èpoques més fortes són els mesos de juny a agost, la Setmana Santa, Nadal i els diferents ponts, com el de la Puríssima o, recentment, el de Sant Joan. De fet, trobar una habitació durant el mes d’agost ja és complicat en aquests moments i molts establiments ja han posat el cartell de “complet”. La demanda és tan alta que molts clients habituals d’aquest tipus de serveis ja s’han acostumat a fer les reserves amb molta antelació per no quedar-se sense plaça. La gran majoria reserva una estada d’entre una i dues setmanes, tot i que hi ha persones que per motius laborals o altres necessitats poden fer reserves superiors a un mes.

En la majoria dels casos, els gossos grossos són els principals clients d’aquest tipus d’establiments, on disposen de grans espais a l’aire lliure per córrer i socialitzar-se. A part, gestionar les vacances o les sortides puntuals amb ells és més complicat, perquè, per exemple, han de viatjar a les bodegues dels avions sense poder estar a prop dels amos o, si pesen més de deu quilos, ja hi ha limitacions per accedir a determinats hotels que accepten animals.

Totes les races són benvingudes, però certs establiments rebutgen l’estada als gossos de races potenciament perilloses i als gossos sense esterilitzar. A El Vilà sí que els accepten, i treballen amb ells perquè tinguin els seus espais d’esbarjo i de benestar. Amb les fortes onades de calor, els gossos amb dificultats respiratòries també poden tenir problemes d’accés, perquè, tot i tenir aire condicionat a les estances, la gestió dels espais oberts pot ser complicada. En alguns casos són exclosos per la seva mateixa seguretat.

Tot i que sigui la primera vegada, els gossos s’adapten de pressa a viure temporalment en una residència canina. L’etòleg i expert en el comportament dels animals Josep Cardona explica que “l’avantatge que tenen els gossos és que s’adapten molt bé al mitjà. No tenen la sensació d’abandonament. Sí que poden estar estranyats en un primer moment, però si els dones el que necessiten i els distreus la ment s’ho passen bé”. De fet, Cardona relata que quan els animals venen per primera vegada a Calders “tenim més feina a convèncer els propietaris que no pas els gossos”. En el seu cas, “hem de lluitar amb la sensació d’abandonament que tenen els propietaris en deixar el gos, i pensen que el seu animal no podrà viure sense ells. Creuen que el gos es morirà sense ells, i no s’ha mort cap gos per aquest motiu”. En determinades ocasions, “hi ha propietaris que creuen que el gos necessita tantes coses que els arriben a atabalar. En molts casos, fan vacances dels propietaris”.

Cal tenir present que moltes ciutats no estan preparades per a les necessitats d’un gos. Hi ha molt asfalt, pocs espais d’esbarjo per a gossos, i sempre han d’anar lligats pels carrers. Per Josep Cardona, els gossos necessiten “espais per explorar i per ensumar. Ensumar diverses olors pel seu cervell és com llegir el diari. Els va molt bé”. En relació amb els gossos que gairebé no surten al carrer perquè viuen en patis o jardins grans, alerta que “hi ha gent que només els té al jardí, i allà no hi ha estímuls, no hi ha olors i poden agafar malalties mentals, perquè no surten del jardí”. Des de l’associació Ascelcre, la presidenta Encarnación Merueldo està promovent millores per al sector perquè pugui créixer de forma legal en qualitat i professionalitat. Està centrant esforços a fer front a la “desídia administrativa que ha existit durant molts anys a Espanya”. Alguns propietaris de residències canines han trigat entre tres i cinc anys a aconseguir els permisos de nucli zoològic. “Una salvatjada”, segons Merueldo. “Ara estem buscant una millora normativa amb les administracions responsables perquè la tramitació no duri més de nou mesos o un any, i cal una mirada professional per part de tots els agents implicats, sigui l’administració, la propietat o el veïnat de l’entorn”.

Els impulsors dels hotels canins normalment són famílies amants dels animals amb molta vocació i il·lusió, i ells mateixos impulsen les obres i també fan llargues jornades per garantir el benestar dels animals.

*Pots llegir l’article sencer al número 1582 de l’edició en paper d’EL TRIANGLE.

(Visited 85 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Forta demanda de residències canines, tant en els mesos d’estiu com durant l’any”

Feu un comentari