PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP pacten reformar el Reglament del Parlament per habilitar el vot telemàtic

La modificació també ampliarà la delegació de vot i permetrà que els anticapitalistes tinguin grup propi

L'hemicicle del Parlament buit i amb l'urna preparada per votar (ACN)

El PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP han acordat fer una reforma del Reglament del Parlament per regular el vot telemàtic. Els cinc grups han registrat conjuntament la modificació del text per autoritzar que en situacions “excepcionals i degudament justificades” es pugui votar telemàticament. La reforma també amplia els supòsits de delegació de vot i, a més, es vol modificar l’article que regula la conformació dels grups parlamentaris per assimilar-ho al sistema del Congrés dels Diputats. Amb el nou mecanisme els diputats podran canviar de grup els primers cinc dies de cada període de sessions, fet que permetria que algun grup parlamentari cedís diputats a la CUP per conformar grup propi i que, després, retornessin a la formació original.

Les cinc formacions han registrat conjuntament la modificació del Reglament aquest divendres al matí, segons han informat en un comunicat. Segons el nou article, si la Mesa considera justificat que hi ha circumstàncies que “impedeixen el desenvolupament de la funció parlamentària”, podrà permetre que es voti a distància. El mateix passarà amb els diputats que tinguin compromisos de representació institucional a l’estranger i siguin en actes oficials que no els permetin assistir a un ple.

Aquest no serà l’únic canvi referent a sistemes de votació, ja que la reforma del Reglament també amplia els supòsits per demanar la delegació de vot. Fins ara, només podia delegar el vot qui estigués hospitalitzat, amb una malaltia greu, una incapacitat perllongada o que estigués de permís per maternitat o paternitat. Ara també es permetrà delegar el vot si hi ha situacions “excepcionals degudament justificades”, com en el vot telemàtic, que “impedeixin el desenvolupament de la funció parlamentària”. A més, en una disposició transitòria s’afegeix que els diputats que tinguin causes judicials que es puguin emparar per l’amnistia podran delegar, també, el seu vot.

Aquesta reforma permetrà que els diputats que actualment són a l’estranger –Carles Puigdemont (Junts), Lluís Puig (Junts) i Ruben Wagensberg (ERC)- puguin votar. La qüestió ha estat envoltada de polèmica, ja que dies abans de la constitució del Parlament el Tribunal Constitucional va tombar el vot telemàtic de Puig la passada legislatura.

Declaracions institucionals

A la reforma registrada al Parlament els grups també volen modificar l’article referent a les declaracions institucionals, que ara caldrà que s’acordin per una majoria qualificada de dos terços de la Junta de Portaveus i pel president del Parlament, i no per unanimitat. Al marge de les institucionals, les declaracions de la Junta de Portaveus seguiran necessitant només una majoria per ser aprovades, però no es llegiran ni en plens ni en comissions.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari