Site icon El Triangle

El Congrés aprova la llei de paritat i elimina la possibilitat que el Senat veti el sostre de despesa

Resultat de la votació de la llei de paritat al Congrés - Foto: ACN

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per 178 vots a favor, 137 en contra i 33 abstencions la Llei de paritat, que estableix que com a mínim un 40% dels càrrecs directius de les grans empreses i institucions, inclosos el govern espanyol, el Tribunal Constitucional i el CGPJ, els han d’exercir dones.

La llei ha incorporat a última hora una esmena del PSOE i Podem que elimina la regla del 60/40 que limitava al 60% el sexe predominant, de manera que es podrà arribar a un 100% de dones, però no d’homes, recull l’ACN. PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Podem i BNG han votat a favor, el PP ha votat en contra, i Vox s’ha abstingut.

L’executiu espanyol ha aprofitat aquest text per colar-hi una esmena que elimina la capacitat del Senat, controlat pel PP, de vetar definitivament el sostre de despesa, pas previ a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2025. Aquesta capacitat de veto del Senat es va introduir l’any 2012, amb el govern de Mariano Rajoy.

La Llei de paritat i el canvi sobre el sostre de despesa es debatran al Senat abans de tornar al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, ha pres la paraula al final del debat al Congrés per agrair el “consens” entre partits per “continuar avançant en drets i en igualtat” amb una norma que transposa una directiva europea, que, entre altres punts, també exigeix llistes cremallera a les eleccions.

Exit mobile version