El Congrés aprova la llei de paritat i elimina la possibilitat que el Senat veti el sostre de despesa

L'executiu espanyol ha vinculat els dos textos per assegurar que la cambra alta no fa caure els pressupostos

Resultat de la votació de la llei de paritat al Congrés - Foto: ACN

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous per 178 vots a favor, 137 en contra i 33 abstencions la Llei de paritat, que estableix que com a mínim un 40% dels càrrecs directius de les grans empreses i institucions, inclosos el govern espanyol, el Tribunal Constitucional i el CGPJ, els han d’exercir dones.

La llei ha incorporat a última hora una esmena del PSOE i Podem que elimina la regla del 60/40 que limitava al 60% el sexe predominant, de manera que es podrà arribar a un 100% de dones, però no d’homes, recull l’ACN. PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Podem i BNG han votat a favor, el PP ha votat en contra, i Vox s’ha abstingut.

L’executiu espanyol ha aprofitat aquest text per colar-hi una esmena que elimina la capacitat del Senat, controlat pel PP, de vetar definitivament el sostre de despesa, pas previ a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2025. Aquesta capacitat de veto del Senat es va introduir l’any 2012, amb el govern de Mariano Rajoy.

La Llei de paritat i el canvi sobre el sostre de despesa es debatran al Senat abans de tornar al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, ha pres la paraula al final del debat al Congrés per agrair el “consens” entre partits per “continuar avançant en drets i en igualtat” amb una norma que transposa una directiva europea, que, entre altres punts, també exigeix llistes cremallera a les eleccions.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari