La CUP començarà la legislatura compartint espai amb Aliança Catalana al Grup Mixt

Els anticapitalistes mantenen contactes amb Junts, ERC i Comuns per revertir la situació amb una reforma del reglament del Parlament

Laia Estrada al Parlament

Els quatre diputats de CUP començaran la nova legislatura al Grup Mixt del Parlament de Catalunya, compartint espai amb l’extrema dreta d’Aliança Catalana. No obstant això, segons expliquen fonts properes a la negociació a l’ACN, els anticapitalistes estan explorant una reforma del reglament de la cambra catalana per a intentar solucionar aquesta situació que consideren “incòmoda”. Fonts del partit anticapitalistes assenyalen que ja estan mantenint contactes amb Junts, ERC i Comuns Sumar, que han mostrat predisposició a impulsar una normativa similar a la que regeix al Congrés dels Diputats pel que fa a la cessió de diputats. El termini per a la constitució dels grups parlamentaris finalitza aquest mateix dijous.

Des del primer moment posterior a les eleccions del 12-M, els anticapitalistes van mantenir converses, primer amb Comuns Sumar i després amb ERC i Junts, per a la possible cessió d’un diputat per poder formar grup propi (en tenen 4 i en calen 5). Però es van trobar amb un hàndicap: el reglament de la cambra estableix que, si un diputat abandona el grup amb què s’ha constituït, passa a ser no adscrit. A diferència del Congrés dels Diputats, aquest parlamentari no podria “retornar” al seu grup original.

La reforma del reglament que estan explorant, doncs, equipararia la normativa de la cambra catalana a la del Congrés dels Diputats, on és habitual la cessió de diputats. El passat agost, Junts i ERC van poder formar grups propis a la cambra baixa gràcies a la cessió de diputats del PSOE i Sumar, que després van tornar als seus respectius grups. Aquesta modificació reglamentària s’inclouria en un paquet més ampli, on també hi hauria la reforma del vot telemàtic que va decaure la passada legislatura.

Fonts de la CUP assenyalen la seva “incomoditat” per haver de compartir Grup Mixt amb diputats de l’extrema dreta d’Aliança Catalana, amb qui s’haurien de repartir temps d’intervenció, entre altres qüestions. No obstant això, també relativitzen el fet que aquesta opció pogués no acabar tirant endavant.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari