L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha crescut tres dècimes al maig a Catalunya fins al 3,6%, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta de la tercera pujada consecutiva dels preus, que aquest cop s’atribueix a l’encariment de l’electricitat i els carburants. En termes intermensuals, durant el maig els preus han repuntat un 0,3% a Catalunya. Les variacions anuals i mensuals de l’IPC a Catalunya durant el maig han coincidit amb les d’Espanya.
La variació interanual del 3,6% és la més elevada des de l’abril de l’any passat. Tot i això, Catalunya no s’ha situat entre les comunitats d’Espanya amb la inflació més elevada durant el cinquè mes de l’any. El rànquing l’han encapçalat Galícia (4%) i el País Basc (3,9%), mentre que a l’extrem contrari s’han situat Melilla (+2,9%) i Ceuta i les Canàries (+3,4%, respectivament). En comparació amb l’any passat, els preus han pujat arreu del país.
La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils com l’energia i els aliments frescos, ha pujat una dècima després de gairebé un any de baixades, fins al 3,1% a Catalunya. Al conjunt d’Espanya, també ha repuntat una dècima, fins al 3%. Tot i el lleuger augment, es tracta d’una taxa relativament baixa respecte dels registres de fa un any, quan se situava al voltant del 6%.
Els aliments moderen els preus
Durant el maig el preu dels aliments ha continuat moderant-se i la variació anual del 3,8% és la més baixa des de finals del 2021. La xifra contrasta amb la de fa un any, quan el menjar estava disparat amb taxes per sobre del 10%.
Per productes, a Catalunya, respecte al 2023, el que més s’ha encarit amb diferència és l’oli (+48,2%). Amb variacions menys pronunciades hi ha la carn ovina (+9,2%) i les fruites fresques (+8,8%). En canvi, ha abaixat el preu de la llet (-4,2%), els llegums (-2%) i els cereals i derivats (-1,3%).
A les portes de l’estiu, l’INE també ha ressaltat l’augment dels preus dels serveis vinculats al turisme. Respecte a l’abril s’han encarit els hotels i restaurants (+1%) i l’oci i la cultura (+0,7%). També el vestit i el calçat (+3,6%). En comparació amb l’any anterior també destaca l’encariment dels carburants (+4,5%).