El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el recurs de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) contra el decret de règim lingüístic a l’escola que va aprovar el govern de la Generalitat el 14 de maig. L’assemblea sosté que el decret vulnera drets fonamentals emparats a la Constitució, com el de no discriminació; i suposa una infracció de l’ordenament jurídic “per haver estat aprovat per un govern en funcions més enllà del que permet la llei”.
A més, rebat que no reconeix el castellà com a llengua ni oficial ni pròpia i, per tant, “no gaudeix de la condició de llengua de l’ensenyament ni de l’administració educativa”. L’AEB sol·licita la nul·litat del decret i demana que se suspengui la seva entrada en vigor de manera cautelar. De fet, el jutjat acorda formar una peça separada per tramitar la mesura cautelar que sol·licita l’assemblea.
En un comunicat, l’AEB ha manifestat la seva “indignació” pel “reiterat desemparament” dels ciutadans catalans “a les pràctiques sectàries en l’àmbit lingüístic de la Generalitat”. A més, ha criticat que el govern espanyol no hagi actuat en contra d’aquest decret i que hagin de ser els ciutadans els que hagin d’anar als tribunals “per impedir la vulneració de drets lingüístics a Catalunya i intentar reemplaçar la deixadesa de funcions dels responsables polítics”.
La norma estableix el català com a llengua “normalment emprada com a vehicular” i d’aprenentatge del sistema educatiu i en l’acollida dels alumnes nouvinguts – i l’aranès per als centres de l’Aran-. Afegeix que també ho és en les activitats educatives, incloses les extraescolars; les comunicacions internes dels centres i en la projecció externa i de relació amb la resta de la comunitat educativa.