L’Audiència de Barcelona ha deixat fora del cas Negreira l’actual president del FC Barcelona, Joan Laporta, i tots els membres de la seva directiva o càrrecs del club durant els seus primers mandats, del 2003 al 2010.
Els magistrats han considerat prescrits els delictes presumptament comesos en pagar importants quantitats de diners a l’exnúmero dos dels àrbitres espanyols, José María Enríguez Negreira. Laporta i altres exdirectius del Barça, així com el mateix club, eren investigats per corrupció esportiva, a més d’administració deslleial i falsedat en document mercantil. Al club, a més, se l’investigava per delicte comptable.
El setembre passat, el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va dictaminar que Laporta i altres exdirectius passessin a ser investigats per aquests pagaments sospitosos a Negreira i el seu fill. Considerava que podrien constituir un delicte continuat de suborn, perquè s’havien produït des d’abans del primer mandat de Laporta fins al 2018. Com que aquest delicte no prescriu fins als 15 anys, la investigació es va ampliar fins al 2009, de manera que abastava el primer mandat de Laporta.
L’Audiència, però, ha criticat que el magistrat instructor contemplés la continuïtat d’un delicte quan, en realitat, els autors van anar canviant en el temps, ja que, després de Laporta, la junta directiva van presidir-la Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. Així, segons recull l’ACN, ha considerat que cadascun dels tres presidents del període investigat ha de respondre pels pagaments que es van fer sota els seus mandats. Per això, segons sosté el tribunal, quan acaba cada mandat és quan s’ha de començar a comptabilitzar el termini de prescripció. Laporta va ser president i directiu fins al 30 de juny del 2010, en la seva primera etapa.
Els magistrats han concretat que no es pot contemplar el delicte de suborn per a cap dels presidents, ja que fa uns dies ja es va descartar en considerar que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i el Comitè Tècnic d’Àrbitres no són organismes públics, i que Negreira no era funcionari. En el cas de la suposada corrupció esportiva, es va introduir al Codi Penal només una setmana abans que Laporta deixés el càrrec, per la qual cosa l’Audiència diu que s’ha d’estudiar la prescripció dels delictes d’administració deslleial i falsedat documental. En tots dos casos la prescripció arriba als cinc anys. Com que la investigació es va iniciar el 2023, el cas ja hauria prescrit per a Laporta i els directius que van plegar el 2010.
D’altra banda, el tribunal no ha admès la petició d’arxivament plantejada per Sandro Rosell, ja que el delicte que se li atribueix a ell prescriu al cap de 10 anys, i ell va plegar de president el 2014 i, per tant, no hauria prescrit.