Amnistia Internacional (AI) ha alertat que l’accés a l’atenció primària ha empitjorat en l’últim any a Catalunya, on només un 21% de la població obté cita entre 24 i 48 hores després de demanar-la, segons dades del 2023, mentre que el 2022 ho feia el 28%. Amnistia assenyala que Catalunya és una de les onze comunitats autònomes on s’ha reduït aquest percentatge i que es troba per sota de la mitjana estatal, que també ha baixat. A més, adverteix que aquesta major dificultat d’accés posa “en risc drets humans”.
L’organització destaca que l’accés a l’atenció primària s’ha “deteriorat” i insta les comunitats a complir amb l’obligació d’“aconseguir progressivament la plena realització del dret a la salut”. També els demana que incrementin la inversió sanitària i prioritzin l’atenció primària per reforçar les plantilles, millorar la infraestructura i els recursos materials dels centres. Alhora, Amnistia reclama al govern espanyol que reforci el Sistema Nacional de Salut i que desenvolupi un mecanisme de finançament en l’àmbit de l’atenció primària per reduir les llistes d’espera, així com que el Ministeri de Sanitat convoqui una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut per abordar aquestes qüestions.
Amnistia Internacional ha publicat aquest dimarts una anàlisi amb motiu que ara fa un any es van celebrar eleccions en diverses comunitats d’Espanya, i una de les principals conclusions és que “s’està produint una clara tendència al retrocés en drets en algunes comunitats autònomes”. L’organització atribueix aquest retrocés, d’una banda, a iniciatives per recular en memòria històrica en algunes comunitats, com l’Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Cantàbria i Extremadura. Aquests retrocessos o intents, alerta, “posen en risc el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de les greus violacions de drets humans comeses a Espanya durant la Guerra Civil i el franquisme i de les seves famílies”.