La Fiscalia Superior de Catalunya ha rebutjat admetre a tràmit les querelles de Vox i Cs contra els membres de la Mesa del Parlament, concretament Anna Erra (presidenta), Aurora Madaula (secretària segona) i Carles Riera (secretari tercer) per haver admès a tràmit la ILP per declarar la independència. El ministeri públic rebutja que la seva decisió es pugui incardinar en el delicte de prevaricació administrativa, com plantejava Vox, ni tampoc en el de desobediència, com considera Cs.
La ILP va ser admesa a tràmit el 20 de febrer del 2024, amb els vots a favor d’Erra, Madaula i Riera. La Fiscalia recorda que en altres procediments contra membres de la Mesa no s’ha produït mai acusació per prevaricació per part del ministeri públic -com demana Vox- ni hi ha cap sentència condemnatòria per aquest tipus delictiu. Considera, a més, que l’admissió a tràmit no encaixa en aquest delicte “en no haver estat acordada en assumpte administratiu, sinó en l’exercici de les funcions polítiques pròpies de la Mesa del Parlament”.
Pel que fa a la desobediència que planteja Cs, conclou que “cal un mandat exprés, concret i terminant de fer o no fer una determinada conducta dirigit de forma clara a qui exerceixi la condició de funcionari o autoritat”, i no es pot encabir aquest delicte pel “simple incompliment d’obligacions genèriques establertes en lleis o disposicions de caràcter general”. Això, continua, comportaria que pràcticament qualsevol delicte comès en l’exercici de la funció pública comportés a la vegada la comissió d’un delicte de desobediència.
A més, el ministeri públic afegeix que només l’autoritat o funcionari a qui s’ha dirigit un mandat exprés, clar i terminant pot ser subjecte actiu del delicte de desobediència. En aquest sentit, rebutja que aquests membres de la Mesa es puguin sentir interpel·lats per resolucions del Tribunal Constitucional del passat ni mandats adreçats a membres de la Mesa anteriors, ja que, en tot cas, haurien d’haver rebut un mandat concret del Constitucional dirigit a ells.