El TEDH avala prohibir símbols religiosos a l’escola si no es fan distincions entre creences

Estrasburg nega que es vulneri el dret a la llibertat religiosa si la mesura és "proporcionada" i no discrimina

El Tribunal Europeu de Drets Humans (Unió Europea)
El Tribunal Europeu de Drets Humans (Unió Europea)

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha avalat aquest dijous prohibir l’ús de símbols religiosos com el vel islàmic a les escoles, sempre que la mesura s’apliqui “sense distincions” entre creences. És a dir, que s’impedeixi portar tant símbols musulmans, com cristians o jueus.

En resposta a un cas flamenc, el TEDH ha conclòs que una prohibició de tots els símbols religiosos visibles en els centres educatius que busca protegir “els drets i llibertats dels altres i l’ordre públic” és legítima si és “proporcionada” i no discrimina entre el tipus de creença. El govern flamenc ha defensat que la prohibició pretén garantir “la igualtat entre els alumnes i protegir-los de la pressió” de companys i família.

La controvèrsia sobre l’ús del vel islàmic ha arribat fins a Estrasburg de la mà de tres estudiants musulmanes de secundària de Flandes, que van denunciar la prohibició d’utilitzar “signes visibles de les creences personals”, excepte durant les classes de religió. Les noies al·legaven que la mesura vulnera els seus drets a la vida privada i familiar, a la llibertat de pensament i llibertat religiosa, així com el seu dret a l’educació. I adduïen que, per tot plegat, les havien discriminat per ser noies musulmanes.

Finalment, el TEDH ha desestimat la demanda de les tres estudiants en considerar que la prohibició a Flandes era “proporcionada” i no discriminava entre religions. En la decisió d’aquest dijous, el tribunal d’Estrasburg avala aquest tipus de mesura quan resulta “necessari” per “conciliar els interessos de diferents grups i garantir el respecte de les conviccions de cadascú”. En aquest sentit, ha recalcat el paper “neutral i imparcial” de l’Estat per “garantir la pau religiosa i la tolerància en una societat democràtica”.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari