El Fòrum Barcelona de Seguretat Viària, la trobada anual organitzada pel RACC, l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Català de Trànsit i l’Associació Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T, ha celebrat avui la seva 29a edició al CaixaForum Macaya de Barcelona. Les principals entitats i administracions implicades en la mobilitat i diversos experts han abordat la influència de l’alcohol i les drogues en la conducció temerària.
Ha inaugurat la jornada la Comissionada de Convivència de l’Ajuntament de Barcelona, Montse Surroca; el president del RACC, Josep Mateu; el director del Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya, Ramon Lamiel; i el president de l’Associació Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T, Vicente Sánchez.
El programa ha abordat l’evolució i l’horitzó en la detecció de les drogues i l’alcohol en la conducció, en un debat que ha posat sobre la taula les xifres de la realitat del consum d’aquestes substàncies a les carreteres de la mà de la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos d’Esquadra i la fiscalia. També s’ha analitzat la vessant social i sanitària de l’alcohol i les drogues en la conducció, en una taula rodona que ha aportat una reflexió al voltant de les causes de l’ús inadequat d’aquestes substàncies, en la que ha participat Antoni Esteve, director d’AdSalutem, Institut del Son, juntament amb experts per aportar una visió des de la salut pública, la medicina legal i la forense.
En la seva intervenció, el president del RACC, Josep Mateu, ha subratllat la necessitat de fomentar debats que tinguin present la visió sanitària i social i la prevalença de les addiccions per poder tenir una idea completa del que suposa el consum de l’alcohol i les drogues i el seu impacte, en la conducció i altres àmbits.
Des d’aquesta perspectiva social, cal parar atenció a la salut cerebral, i tenir present la importància de la seva cura més enllà de fer-ho quan l’edat comença a afectar les capacitats cognitives, posant en valor el paper clau de la prevenció i els bons hàbits. Perquè millorar i establir bones pràctiques, que evitin el consum d’aquestes substàncies i afavoreixin aspectes com un correcte descans, té un impacte positiu en la salut cerebral, i també en la seguretat viària, ja que erradicar aquests hàbits nocius contribuiria a seguir reduint el número de víctimes mortals en accidents de trànsit.
Per finalitzar, el president del RACC ha recordat la determinació per seguir posant tots els esforços en erradicar la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues, i seguir treballant en els objectius marcats en matèria de seguretat viària.
Referent en seguretat viària
La sessió també ha comptat amb la visió experta del Francisco Alonso, director d’INTRAS (Instituto Universitario de Investigación en Tráfico y Seguridad Vial), i el testimoni d’Eduardo Sánchez, membre de P(A)T.
Alhora, les entitats organitzadores han volgut aprofitar el marc de la jornada per homenatjar a Ole Thorson, figura referent en l’àmbit de la seguretat viària i la mobilitat, i molt vinculat a l’Associació Prevenció d’ Accidents de Trànsit (PAT), així com al propi Fòrum Barcelona de Seguretat Viària.
Redacció d’El Triangle – Amb la col·laboració del RACC