La Generalitat demana el traspàs de Rodalies amb el llast de l’estiu caòtic a FGC

La consellera de Territori es reuneix amb la ministra de Transports després d’un agost amb descarrilaments, retards i denúncies pel mal servei dels Ferrocarrils de la Generalitat

Imatge de l'accident dels FGC del dia 11 d'agost, difosa per la Ser, i una de les cues per accedir a les estacions que va provocar

La consellera de Territori, Ester Capella, es reuneix avui amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Aquesta reunió la va demanar per carta la consellera després que es produïssin algunes incidències al servei de Rodalies Renfe. Capella va assegurar que en 60 dies s’havien produït 26 incidències causades pel subministrament elèctric, avaries dels trens, fallades en el sistema de senyalització i un descarrilament. En base a aquesta denúncia demanarà avui a la seva homònima al ministeri que el govern espanyol transfereixi al de la Generalitat la infraestructura, el material mòbil, els recursos humans i les inversions a realitzar per fer front a les “reiterades alteracions del servei”.

La consellera arriba, però, a Madrid després d’un estiu caòtic en el servei de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que gestiona el seu Departament. L’agost ha estat, especialment, un mes farcit de problemes i alteracions del servei com els que Capella atribueix a Rodalies Renfe. Aquestes alteracions inclouen dos descarrilaments que l’empresa va intentar ocultar. El primer es va produir l’11 d’agost, quan una màquina de FGC que feia obres de matinada a l’estació de Peu de Funicular es va desfrenar i va baixar a gran velocitat fins que es va estampar contra una altra màquina entre les estacions de Sarrià i Tres Torres. A conseqüència de l’accident, un operari es va trencar una cama i el servei entre les estacions de Sarrià i Tres Torres va estar suspès tot el dia. El segon descarrilament es va produir onze dies més tard. Un tren de FGC que transportava potassa de les mines del Bages al port de Barcelona va sortir de la via en un tram entre Manresa i Súria. Aquest descarrilament es va produir el mateix dia que el del tren de Rodalies Renfe que esmenta Ester Capella en la seva carta a la ministra. FGC va ocultar aquest descarrilament fins que dos dies més tard se’n va parlar en una informació a Catalunya Ràdio.

El perfil de Twitter de FGC intenta minimitzar o ocultar totes les incidències que pateixen els seus trens. Ho va fer el 15 de maig, quan un tren que havia d’anar a Terrassa es va desviar cap a Sabadell per una errada del control central i va intentar fer creure que havia estat per un acte vandàlic inexistent. Cada dia publica que el servei funciona amb normalitat i pràcticament cada dia hi ha usuaris que ho desmenteixen. “Bon dia. Els trens circulen segons l’horari establert”, deia el missatge habitual de FGC aquest dimarts 12 de setembre. “El meu tren va 10 minuts tard, gràcies”, comentava irònicament un usuari. FGC reconeixia aleshores el problema: “Bon dia, a causa d’una avaria ja resolta aquest tren circula amb uns minuts de retard. Lamentem les molèsties que t’hagi ocasionat”. “I el que està aturat a Vallvidrera??”, peguntava un altre usuari, el passat dia 8. Aquesta ocultació de les incidències del servei és denunciada sovint pels usuaris, indignats perquè pateixen uns retards dels quals l’empresa no informa.

Les queixes van ser especialment nombroses i dures el mes d’agost perquè arran de les obres que FGC ha fet aquest estiu els passatgers denunciaven que anaven “com sardines” i en els trams on van obligar a suspendre el servei els autobusos substitutoris funcionaven amb una periodicitat insuficient, la qual cosa va provocar cues enormes al carrer, reflectides en les imatges que els afectats van penjar a les xarxes socials. El dia 21, es van produir situacions de pànic quan un tren de la línia Llobregat-Anoia portava vint minuts aturat i FGC no informava del que estava passant. Una usuària va explicar a la xarxa X que “a plaça Espanya ja han vingut a dir que hi ha molt de fum per una avaria d’un tren a la següent estació i que busquem alternatives”. Lògicament, saber que hi havia fum a l’interior del túnel va provocar la fugida de l’estació de molts usuaris. Un dels viatgers va comentar la incidència així: “Traspàs a Renfe, ja!”. Una bona carta perquè la ministra Sánchez li ensenyi a la consellera Capella a la reunió d’avui.

(Visited 134 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari