Un 62% dels ciclistes se sent vulnerable circulant en bici a Barcelona

L’ocupació indeguda dels carrils bici és la situació que genera més sensació de risc entre els usuaris

Cristian Bardaji i Josep Mateu (RACC)

El RACC ha presentat el 5è Baròmetre RACC de la mobilitat  ciclista a Barcelona i als seus accessos, un estudi que analitza els hàbits i l’opinió de les  persones que es desplacen en bicicleta per la ciutat i també als accessos de la capital catalana. 

La bici com a mode de transport és una realitat consolidada i creixent a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. Cal tenir present que els desplaçaments dels ciclistes a Barcelona han augmentat un 77% en dia feiner els darrers 12 anys. També continua creixent la xarxa ciclista, que actualment  compta amb un 22% de km més que l’any passat (332 km), malgrat que una gran part dels usuaris percep que no té infraestructura específica en algun moment del trajecte.

Davant d’aquest creixement de l’ús de la bicicleta apareixen reptes que s’han d’afrontar i resoldre. Per això, amb l’objectiu de millorar la mobilitat, el RACC ha estudiat l’ús actual de la xarxa pedalable i la situació de la bici des del punt de vista de l’usuari i la seva evolució el darrer any, amb la intenció d’identificar els aspectes a millorar, afavorir la convivència entre els diferents modes de transport i  garantir la seguretat de tots. 

Entre les conclusions de l’estudi destaca que un 62% dels ciclistes se sent vulnerable circulant en bici a Barcelona i al seu entorn metropolità. Una de les situacions que més sensació de risc els hi  genera és el fet de trobar-se vehicles aturats, estacionats o circulant als carrils bici, un fet que ha viscut la immensa majoria dels enquestats (el 93%). 

Ús dels carrils bici

Segons l’estudi, el nombre de bicis i patinets que circulen pels carrils bici s’ha incrementat un 14% i un 17%, respectivament, en comparació amb el 2022. Pel que fa a la fluïdesa del trànsit, el RACC ha detectat que, en hores punta, hi ha punts en els carrils bici en què es donen molts conflictes i els ciclistes sovint han de reduir la velocitat a la qual circulen. D’altra banda, s’ha observat que quan la velocitat màxima és de 25km/h, la gran majoria de ciclistes respecta el límit, però quan se situa en els 10km/h, el 95% dels usuaris no respecta la velocitat màxima.

Valoració de la xarxa de bici

Nou de cada deu ciclistes enquestats (91%) afirmen no tenir xarxa pedalable en tot el seu recorregut habitual, és a dir, que no disposen d’infraestructura per desplaçar-s’hi de manera segura i continua al llarg de tot l’itinerari. Tot i això, l’extensió de la xarxa pedalable continua sent l’aspecte millor valorat pels ciclistes enquestats al Baròmetre (30% de satisfacció), seguida de la senyalització i semaforització per a ciclistes (27% de satisfacció).

Per contra, el disseny de carrils a cruïlles /rotondes és l’aspecte pitjor valorat: un 83% dels  enquestats el troba no satisfactori. El segueix l’amplada dels carrils bici i els carrils bici separats a la calçada (no satisfactoris per a un 77%).

Normativa i seguretat

El RACC també assenyala que els ciclistes enquestats al 5è Baròmetre admeten un increment dels comportaments de risc. De fet, el 71% reconeix passar els semàfors en vermell (un 20% més); el 49% afirma no fer maniobres amb el braç per avisar de gir o canvi de carril (+7%) i el 63% admet que circula en bici més ràpid del permès (+19%). D’altra banda, el 66% reconeix utilitzar el mòbil quan circula en bicicleta i el 61% admet utilitzar auriculars. Pel que fa a la seguretat viària, el 62% dels enquestats afirma sentir-se vulnerable quan va en bicicleta.

Recomanacions del RACC

A partir de les dades que ha revelat l’estudi, el RACC ha elaborat un llistat amb diverses recomanacions entre les quals hi ha millorar la coordinació entre municipis; promocionar la xarxa pedalable; millorar la infraestructura; fomentar la formació i el coneixement de la normativa de circulació urbana; promocionar assegurances específiques per a ciclistes; oferir incentius per a l’ús de la bici; i millorar el servei públic.

Redacció d’El Triangle – Amb la col·laboració del RACC

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari