Som el que votem

Si renunciem a votar estem menyspreant la Democràcia

Menyspreem les persones que van donar la seva vida i la seva lluita per la millor forma que s’ha trobat per governar-nos, la Democràcia Representativa.

La Democràcia que tenim, basada en la representació per elecció a les urnes, en igualtat d’oportunitats per a totes les persones, es fragilitza si una part important de la població no utilitza cada oportunitat que tenim d’expressar la nostra elecció de representació als parlaments i governs.

Si votem poques persones, s’està atorgant més representació als que sempre votaran, que solen ser posicions conservadores de dreta i ultradreta.

Si no votarem, posem en risc els avenços socials aconseguits amb esforç en tots els anys de Democràcia que portem. Si no votem, deixem de ser part interessada en el nostre futur i es farà l’interès dels altres que ens vindrà imposat.

Si no votarem, correm el risc que ens governin polítics recolzats per grups de pressió contraris a la lluita contra el canvi climàtic, contra els drets dels treballadors, contra la diversitat social i comunitària, que retallen drets per a benefici dels qui els han pujat més enllà dels electors.

Posem en risc les cobertures socials, les pensions no contributives i les contributives també, que poden veure retallat el poder adquisitiu o la privatització.

Podem perdre les ajudes als nostres grans, l’educació de qualitat dels nostres fills i nets, la sanitat pública universal que tenim, els professionals formats que, amb baixíssims salaris públics, acaben per anar-se’n a altres països, perdent qualitat i productivitat dels serveis públics que garanteixen el nostre estat del benestar.

És cert que cada vegada les eleccions estan més polaritzades i usades per grups d’interès en força mitjans de comunicació al servei d’interessos econòmics i de pressió, per distorsionar la informació, creant bulls i sembrant dubtes. Soroll mediàtic. I això ens molesta i ens fa pensar que pot no valdre la pena votar.

També hi ha col·lectius que propugnen l’abstenció com a forma de protesta contra els representants i partits polítics, protesta que no va enlloc més enllà del gest simbòlic. Amb la seva abstenció l’únic que aconsegueixen és que els que sí que votaran tinguin més poder de representació per absència d’opinió diferent. És com tirar pedres a la pròpia teulada de la Democràcia.

Sí, exercir la Democràcia és triar, i això de vegades ens costa decidir quina opció escollir.

Totes són vàlides, sempre que els programes i els estatuts dels partits respectin les lleis que ens governen per a la seva elegibilitat.

Valorem els programes, les opcions que s’aproximin més a les nostres idees, desitjos i interessos. Pensem en nosaltres mateixos, en la nostra gent gran, la nostra família, quina opció pot ajudar a protegir millor el nostre futur, el que volem deixar per a les generacions successives i els nostres conciutadans. Llegim més enllà del traç gruixut de soflames de titulars interessats.

Obviem el que ens intenta “distreure”. Per exemple, aquests dies es parla molt del sobresou del candidat del Partit Popular, Sr. Feijoo. Mentre se’n parla, no es parla del programa polític d’aquest partit ni de les retallades que planteja, s’escaqueja de la confrontació de programes, igual que fuig dels debats per amagar-ne la feblesa argumental.

Si no hi ha una opció clara que ens interessi amb les seves propostes, sempre es pot votar a la contra, per contrarestar aquelles opcions més allunyades de les nostres idees i interessos. Totes les opcions són legítimes.

El no anar a votar perquè el partit al qual vam donar la confiança anteriorment ens ha defraudat no treu que valorem també l’opció que més s’aproximi o la “menys dolenta” per a les nostres idees i desitjos.

També tinguem en compte les regles per a l’elecció en la circumscripció a què pertanyem, la província en aquest cas, quants càrrecs es trien, Diputats i Senadors, quines tenen més opció d’obtenir representació, per intentar aproximar el màxim el nostre vot a les opcions reals o probables. El vot útil, a favor, o contra.

Que no ens robin la Democràcia. Si hi creiem com a garant dels nostres drets humans, socials, de representació i d’igualtat, hem de defensar-la amb els nostres vots.

Totes les eleccions són importants, però en aquest cas, quan correm seriós risc d’una involució política i social, és més important que mai el que votarem.

A les anteriors eleccions es van quedar a casa 270.000 electors que abans havien anat a votar opcions de progrés. A les nostres mans hi ha qui, amb els nostres vots, no s’arribi a donar aquesta involució que es percep en les propostes de la dreta i ultradreta.

Votem el que som per ser el que votem, sense quedar-nos fora de la Democràcia.

(Visited 142 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari