Les darreres mesures que es proposen per a les reformes del Codi Penal, amb una rebaixa de les penes en diversos delictes, per afavorir els encausats independentistes, suggereixen la reflexió següent:
Aquesta decisió, discutible des de diversos punts de vista, sorprèn quan s’adverteix que representa donar compliment a un precepte contingut a la Llei 20/2017, del Parlament de Catalunya, Fundacional de la República, en ple procés cap a la ruptura amb l’Estat democràtic espanyol .
L’art.79.4 d’aquesta Llei deia: “Els jutjats i tribunals sobreseuen o anul·len els processos penals contra els investigats o condemnats per conductes que buscaven un pronunciament democràtic sobre la independència de Catalunya o la creació d’un nou Estat de forma democràtica i no violenta”.
Aquesta Llei va ser declarada inconstitucional i nul·la per sentència del Tribunal Constitucional de 16/11/2017.
Doncs bé, l’actual Govern, almenys parcialment, està donant vigència als principis i la lletra d’aquella Llei autonòmica, de plena ruptura amb l’Estat democràtic, amb la finalitat exclusiva d’afavorir els condemnats pels delictes de sedició i malversació de cabals públics. O no s’incorre en aquest últim delicte quan s’inverteixen milions de fons públics en un projecte, com la independència de Catalunya, obertament il·legal i de clar contingut antidemocràtic? Procés que, sense dubte, va representar pels seus impulsors i executors un indubtable benefici econòmic, com així ho va establir la sentència condemnatòria.
Hi ha motius per dubtar de l’encert del procés impulsat pel Govern.