Des de l’inici de la Guerra d’Ucraïna, les autoritats russes han detingut a més de 8.000 persones per manifestar-se contra la guerra, segons OVD-info, organització que defensa als arrestats i que publica dades de les detencions al seu web. Moscou és la primera ciutat amb més arrestos el 3 de març (220), seguida de Sant Petesburg, amb més de 159.
Más de 6000 detenidos en Rusia en las protestas contra la guerra.
Muy valientes.
Vía @AFP pic.twitter.com/7wpuLSDvNP— Almudena Ariza (@almuariza) February 28, 2022
La repressió contra els manifestants no ha estat l’única mesura que ha pres Rússia per a frenar les protestes. El Parlament rus ha aprovat una llei que imposarà una pena de presó de fins a 15 anys per difondre notícies “falses” sobre les forces armades, com, per exemple, afirmar que Rússia ha envaït Ucraïna.
Amb la censura als mitjans de comunicació estrangers, les principals cadenes de televisió s’han retirat del país. BBC, CNN, l’agència Bloomberg, Ràdio Canadà i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió han anunciat la suspensió temporal del treball de tots els seus periodistes a Rússia.
L’1 de març, la UE va prohibir la difusió de mitjans russos com RT i Sputnik. El regulador de comunicacions Roskomnadzor ha contraatacat bloquejant l’accés a les xarxes socials Facebook i Twitter per a deixar als manifestants sense dues eines fonamentals per a organitzar concentracions massives.
Aumentan las protestas contra la guerra en Rusia.
Y mucha gente joven jugándose el tipo.
¡Bravo!#StopWarpic.twitter.com/94oSQzeR3H— Javier Durán (@tortondo) February 25, 2022
Alto el foc pels corredors humanitaris
Gràcies a les negociacions entre Ucraïna i Rússia el dijous 3 de març, el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, ha anunciat un alto el foc des de les 10 del matí hora russa (7.00 GMT). Han obert dos corredors humanitaris per a la sortida de civils a Mariúpol i Volnovaja, ciutats assetjades a l’est d’Ucraïna amb més de 450.000 i de 20.000 habitants respectivament.
Ucraïna ha planificat evacuar a unes 200.000 persones de Mariúpol i a 15.000 de Volnovakha, segons informa Reuters. El Govern ucraïnès confia que la Creu Roja servirà com a garantia d’aquest alto el foc.
L’alcalde de Mariúpol, Vadim Boychenko, ha anunciat que l’acord permetrà que comenci la restauració de la infraestructura crítica de la ciutat (llum, aigua i comunicacions mòbils). “També serà possible proporcionar a Mariúpol productes i medicaments essencials”, ha explicat Boychenko.
Mariupol is on the verge of a humanitarian catastrophe. The city is under fire from Russian troops. Houses are destroyed, there’s no heat,electricity,water & food.
Having spent all my childhood in Ukraine – it’s heartbreaking to see what the Russian army has done to the country pic.twitter.com/s0faj64VRw
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) March 4, 2022