Va ser un mariner de Huelva anomenat Juan Bermúdez qui, l’any 1505, quan navegava cap a Amèrica, va topar amb un arxipèlag perdut al mar dels Sargassos. Aquest petit territori atlàntic, que consta d’uns 150 illots, va ser batejat en honor al seu descobridor amb el nom de les illes Bermudes, que posteriorment van passar a estar sota sobirania de la corona britànica i encara hi continuen. Com succeeix amb moltes possessions del Regne Unit a ultramar (les illes Caiman, les illes Verges Britàniques, les Bahames…), les illes Bermudes han acabat convertint-se en un discret i fosquíssim paradís fiscal al servei de les grans fortunes que no volen pagar impostos als seus països. Aquí, el secret bancari és sagrat i les societats estrangeres estan exemptes d’obligacions fiscals.
OPERACIÓ LAVA JATO
I, ves per on, les operacions de privatització de les empreses públiques catalanes Aigües Ter Llobregat (ATLL) i la dels túnels de Vallvidrera i del Cadí –que es van formalitzar a les acaballes de l’any 2012, amb el govern d’Artur Mas en funcions– es van fer des d’una estructura jurídica que, en última instància, penja del paradís fiscal de les illes Bermudes. Aquestes dues empreses eren les joies de la corona de la Generalitat i van ser dilapidades sense miraments per poder obtenir diners cash i tapar (una mica) els enormes cràters de les finances públiques catalanes.
En totes dues operacions hi va jugar un paper central el grup brasiler BTG Pactual, que va aterrar a Catalunya de la mà de l’intermediari financer Jorge Lucaya, d’AZ Capital (vegeu EL TRIANGLE n. 1215). Tant l’expresident del hòlding sud-americà, André Esteves –actualment en arrest domiciliari per la seva implicació en el cas de corrupció Lava Jato, que ha provocat la destitució de la presidenta del Brasil, Dilma Rouseff– com Jorge Lucaya estan estretament vinculats a l’Opus Dei.
Segons documentació interna del grup BTG Pactual a la qual ha tingut accés EL TRIANGLE, l’operació de compra dels túnels de Vallvidrera i del Cadí es va fer a través de la societat BTG Pactual Spanish Trading Holdings Ltd., filial de BTG Investments Ltd (BTGI). Al seu torn, BTGI, segons aquest esquema de nines russes muntat per André Esteves, està controlada per la societat BTG Pactual Participations Ltd, que té la seva seu a Hamilton, la capital de les illes Bermudes. En la privatització dels túnels catalans, el grup brasiler tenia el 65% de l’empresa adjudicatària –que posteriorment ha revenut, amb una forta plusvàlua, a una filial del grup assegurador francès AXA– i la companyia Abertis, el 35% restant.
LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA