Alay demana a l’Audiència Nacional que l’amnistiï pel cas Tsunami

La defensa al·lega que les mobilitzacions no van ser actes terroristes ni van vulnerar drets humans

Josep Lluís Alay, al programa 'Més 324'
Josep Lluís Alay, al programa 'Més 324'

La defensa del cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha demanat a l’Audiència Nacional que li apliqui la llei d’amnistia i arxivi el procediment contra ell en el cas Tsunami Democràtic, que investiga una suposada activitat terrorista per part d’aquesta plataforma independentista la tardor del 2019. En el cas, el magistrat Manuel García-Castellón, investiga una desena d’activistes i polítics. El Tribunal Suprem investiga una part d’aquest sumari pel que fa al mateix Puigdemont i al diputat d’ERC Ruben Wagensberg, ja que són aforats.

L’advocat d’Alay, Gonzalo Boye, recorda que la llei d’amnistia només preveu algunes excepcions, una de les quals és el terrorisme, segons la definició de la Unió Europea, i fets que hagin causat, de forma intencionada, greus violacions dels drets humans. Segons l’escrit, cap dels fets investigats en el cas Tsunami es poden emmarcar en aquesta definició. De fet, Boye considera que voler emmarcar aquelles mobilitzacions com a terrorisme suposa la “criminalització de l’exercici de drets fonamentals”. Així, recorda que el Consell d’Europa va recomanar el 2021 no processar els polítics kurds per terrorisme.

També recorda que el Conveni Europeu dels Drets Humans, la vulneració dels quals podria suposar l’exclusió de l’amnistia, prohibeix treure la vida a algú de forma intencionada, cosa que no va passar en el cas de Tsunami. En aquest punt, recorda que el turista francès mort per un infart a l’aeroport de Barcelona durant la mobilització de la plataforma independentista no es pot considerar com una víctima de terrorisme i tampoc causada per la manifestació.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari