Uns 12.000 militants i simpatitzants donen suport a Pedro Sánchez a Ferraz: “Democràcia sí, feixisme no!”

La plana major del PSOE s'ha conjurat aquest dissabte per evitar la marxa del líder socialista

El carrer Ferraz de Madrid, aquest dissabte durant el Comitè Federal del partit (PSOE)
El carrer Ferraz de Madrid, aquest dissabte durant el Comitè Federal del partit (PSOE).

Malgrat ploure, uns 12.000 simpatitzants i militants socialistes de diferents punts d’Espanya s’han concentrat davant de la seu de Ferraz a Madrid per donar suport al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i per seguir el Comitè Federal del PSOE, que va començar a les 10:30 hores d’aquest dissabte i que es retransmet per primera vegada amb una pantalla i diversos altaveus. “Democràcia sí, feixisme no!” i “Pedro, escolta, la teva gent està en lluita” són alguns dels càntics que coregen els concentrats a la porta de Ferraz, una trobada de suport dels líders regionals socialistes al líder del partit.

La plana major del PSOE s’ha conjurat aquest dissabte per evitar la marxa de Pedro Sánchez, que dimecres va anunciar que es donava cinc dies per decidir si deixava el càrrec. En la reunió del Comitè Federal, la vicesecretària general María Jesús Montero ha llançat una resposta pública a la carta on Sánchez deia que no sabia si volia seguir després dels atacs contra la seva dona, Begoña Gómez. “Et necessitem. Necessitem al millor líder, al president més valent, enèrgic, decidit i humà. Sí, val la pena que guanyin els bons”, ha dit Montero en un discurs on ha reivindicat també a la dona de Sánchez i ha fet una apel·lació al líder del PSC, Salvador Illa.

El comitè d’aquest dissabte, que no ha comptat amb l’assistència del president del Govern central, ha aplegat a diversos ministres, càrrecs orgànics socialistes i dirigents territorials com el mateix Salvador Illa, que ha interromput la campanya catalana per anar a Ferraz. Davant tots ells, i enmig d’una notable expectació mediàtica, Montero ha admès que la reunió era no es donava “en circumstàncies normals” per la decisió de Sánchez de retirar-se per reflexionar sobre el seu futur.”Que ser valent no surti tan car, que les veritats no tinguin complexos, que les mentides semblin mentides i que el cor no passi de moda”, ha manifestat Montero.

La vicepresidenta ha carregat també contra la dreta i l’extrema dreta, a qui ha acusat d’atacar al president “sense límits. “La guerra contra Pedro Sánchez i el seu entorn va començar fa una dècada, el mateix dia que el PSOE l’escull de secretari general”, ha remarcat, referint-se a les informacions de diversos mitjans que recorden avui àudios antics de l’excomissari José Manuel Villarejo.

Montero: “Begoña, estem amb tu”

Un dels moments que més aplaudiments pel comitè ha sigut quan Montero ha mostrat el seu suport a la dona del president, a qui un tribunal de Madrid va obrir diligències aquesta setmana per un suposat delicte de tràfic d’influències. “Begoña, companya, estem totes amb tu, totes”, ha assegurat la vicepresidenta. Tot seguit, ha apuntat que les dones espanyoles saben el que costa desenvolupar una carrera professional, les renúncies que suposen i la sensació de ser “mirades amb lupa”.

“No volem que se’ns torni a arraconar a casa ni se’ns anul·li professionalment. No volem que se’ns usi com a diana per sector masclistes que no han entès res del que significa la igualtat”, ha reblat Montero. Així mateix, ha dit que per Gómez i per totes les dones, cal aturar l’assetjament. “No hi ha dret que els nostres familiars, les persones que estimem, siguin víctimes de les màquines del fang. No!”, ha exclamat la vicepresidenta espanyola.

Illa: “Catalunya ha vingut per ajudar a millorar Espanya”

Abans d’acabar, Montero ha llançat un missatge en clau catalana. En plena campanya de les eleccions del 12-M, la número dos del PSOE ha dit que és el moment de “recollir el fruit” de la “responsabilitat” i la constància que representen Salvador Illa i el PSC. “Salvador, volem veure’t de president a Catalunya amb Pedro Sánchez de president del Govern. Força, força per governar”, ha apuntat la vicepresidenta.

El líder del PSC i candidat socialista al 12-M, Salvador Illa, ha aprofitat la seva intervenció al Comitè Federal del PSOE per a posar-se al costat del president espanyol i, a més, llençar el seu missatge de campanya. En aquest sentit, ha recordat que ell vol “unir i servir” els catalans i per això es presenta el 12-M. Ha defensat que Catalunya “s’impliqui en la millora d’Espanya”: “Catalunya mai ha marxat enlloc. Catalunya ha vingut per ajudar a millorar Espanya”, ha sentenciat, arrencant els aplaudiments dels membres del Comitè Federal del PSOE.

A la seva intervenció, Illa ha demanat “ajuda” als socialistes de tota Espanya per a que facin campanya per ell i pel PSC trucant i visitant els seus familiars i amics catalans per a demanar-los el vot: “Que cada militant, simpatitzant i votant del PSOE faci aquesta trucada aquests 15 dies i digui als seus familiars i amics de Catalunya que cal obrir una nova etapa en Catalunya”.

Parlant del període de reflexió que el president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s’ha pres per a pensar si plega, Illa ha estat contundent i li ha mostrat el seu suport, ha insistit en “respectar” el temps reclamat i ha demanat que no marxi. Illa aspira a que el retorn el faci en campanya amb ell a Catalunya: “Res em farà més il·lusió, Pedro, que comptar amb la teva presència el més aviat possible”.

El líder del PSC, Salvador Illa, saludant els membres del Comitè Federal del PSOE que l'aplaudeixen
El líder del PSC, Salvador Illa, saludant els membres del Comitè Federal del PSOE que l’aplaudeixen.

ETA i el franquisme

El líder dels socialistes bascos, Eneko Andueza, ha apel·lat als militants que van morir a la Guerra Civil i els qui van patir “l’exili, la repressió i la presó”: “Pensa en tots els socialistes que cada matí havíem de mirar sota del nostre cotxe i fer la vista als ulls dels familiars, perquè no sabíem si tornarem a casa. Pensa en tots ells”, ha dit rememorant als socialistes assassinats per ETA. “Estem amb tu, dempeus més forts que mai, seguiràs i nosaltres fins al final amb tu”, ha asseverat en un discurs on també ha mencionat als exdirigents Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba.

El ministre Óscar Puente ha recordat als seus familiars, també socialistes, que van patir persecució, empresonament i tortures durant la dictadura franquista per la seva militància a Valladolid. “No pots rendir-te, no pots entregar-li a la dreta el que busca: el cap del secretari general socialista, i amb ella la justícia social d’aquest país, no ho pots permetre, Pedro”, ha assegurat.

Ribera: “Som perros i bambis”

Teresa Ribera, que avui ha sigut confirmada com a candidata socialista a les eleccions europees de juny, ha fet també un discurs encès on ha posat en positiu els insults patits pel PSOE els darrers anys. “‘Perros’, ens poden dir ‘perros’, perquè som fidels i lleials”, ha asseverat en referència a la campanya a xarxes que qualificava al president de ‘perro Sánchez’ i que el PSOE va girar durant la carrera del 23-J. La vicepresidenta també ha recordat l’època en què la dreta caricaturitzava al president José Luis Rodríguez Zapatero per la seva aposta per la cordialitat, el diàleg i la pau. “Som ‘bambis’ i ‘perros’, el que no som en cap cas és ni il·legítims ni gent sense valors”, ha reblat.

Un dels discursos esperats era el del president de Castella La Manxa, Emiliano García-Page, sempre crític amb el president del govern espanyol, però que els darrers dies ha mostrat la seva sintonia amb ell davant els atacs i les acusacions que ha encaixat la seva dona per part d’organitzacions com Manos Limpias i Hazte Oir. “No soc ningú per donar cap consell, però vull transmetre al secretari general, al company president del Govern, tota la meva empatia”, ha expressat.

Reunió del Comitè Federal del PSOE, aquest dissabte a Madrid
Reunió del Comitè Federal del PSOE, aquest dissabte a Madrid.

Zapatero: “Tenim 48 hores per impulsar Illa perquè sigui president i perquè Pedro segueixi”

L’expresident del Govern d’Espanya José Luis Rodríguez Zapatero ha alertat que queden només dos dies per aconseguir que l’actual cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, continuï al càrrec. En un acte de campanya a Tarragona aquest dissabte, Zapatero també ha instat “els demòcrates i progressistes” a donar suport al candidat Salvador Illa.

“Tenim 48 hores per impulsar Illa perquè sigui president i perquè Pedro segueixi”, ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat mobilitzacions a favor de Sánchez com la d’aquest dissabte a la seu central dels socialistes, al carrer Ferraz de Madrid, “no per sentimentalisme”, sinó “per indignació”. “La nostra reacció és per patriotisme democràtic”, ha expressat.

L'expresident del Govern d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, en un acte de campanya del PSC a Tarragona (Guifré Jordan, ACN)
L’expresident del Govern d’Espanya José Luis Rodríguez Zapatero en un acte de campanya del PSC a Tarragona (Guifré Jordan, ACN).
(Visited 67 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari